De psychologie van hulp vragen

Hulp vragen is vaak moeilijk. Het kan gevoelens van schaamte en falen oproepen, maar is soms nodig om uit de problemen te komen. Dit geldt ook voor financiële zorgen. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Nederlanders met geldzorgen eerder om hulp vragen?" 

 

Barrières bij het vragen om hulp
In de eerste fase van dit onderzoek verzamelden we informatie uit wetenschappelijke literatuur, interviews met mensen met geldzorgen en gesprekken met experts uit de hulpverlening. Hieruit kwamen een aantal barrières naar voren. Daarnaast onderscheidt de (wetenschappelijke) literatuur twee soorten hulp: afhankelijkheid-georiënteerde en autonomiegeoriënteerde hulp. 

 

Onderzoeksmethodologie

In twee studies onderzochten we of de formulering van een hulpaanbod (autonomie-georiënteerd of afhankelijkheid-georiënteerd) invloed had op de bereidheid van mensen met geldzorgen om hulp te vragen. Deelnemers kregen vier hulpopties aangeboden: een online check, chatten of bellen met een medewerker, hulp van een vrijwilliger of buddy, of hulp van een lokale organisatie. Voor de ene helft van de deelnemers was dit hulpaanbod in een autonomie-georiënteerde communicatiestijl geformuleerd; de andere helft kreeg het aanbod in een afhankelijkheidgeoriënteerde communicatiestijl geformuleerd. In beide studies werd daarnaast de mate van financiële stress gemeten als graadmeter voor de ernst van de geldzorgen.

 

Resultaten

  • Deelnemers met meer financiele stress waren vaker bereid hulp te vragen dan deelnemers met minder stress. 
  • We vonden geen bewijs dat deelnemers met minder financiële stress een voorkeur hadden voor een autonomie-georiënteerd hulpaanbod, en ook niet dat deelnemers met meer financiële stress een voorkeur hadden voor een afhankelijkheid-georiënteerd aanbod. 
  • Deelnemers kiezen vaker voor laagdrempelige hulp, zoals een online check.  
  • Deelnemers in de autonomie- en afhankelijkheid-georienteerde communicatiestijl condities kozen voor andere typen hulp.

 

Dit onderzoek is een samenwerking met Wijzer in geldzaken en Geldfit.


Bekijk het rapport (PDF)

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info