Hoe zorg je dat mensen zich aan regels en afspraken houden wanneer dit tegenstrijdig is met hun eigen behoeftes? Mensen hebben behoefte aan regie over hun eigen keuzes en gedrag, terwijl zij voortdurend te maken hebben met het gedrag en keuzes van anderen (soms zelfs vastgelegd in beleid en wetgeving).
Een nieuwe editie van deze workshop wordt georganiseerd in 2025. Schrijf je hieronder in voor de interesselijst om op de hoogte te blijven van nieuwe workshops.
Opzet workshop
In deze interactieve 1-daagse workshop ontdek je de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van autonomie, motivatie en zelfregulatie. Hoe beïnvloedt de sociale omgeving mensen hun gevoel van verantwoordelijkheid? En waarom willen mensen vaak alles zelf doen en hebben zij moeite om hulp te vragen of te accepteren van anderen/instanties?
Onze experts van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag laten je zien wat het belang is van autonomie in menselijk gedrag en wat de mogelijke gevolgen zijn voor beleid of inspectie. Aan de hand van relevante praktijkvoorbeelden leer je op een interactieve wijze hoe je hier binnen je eigen werkveld zelf mee aan de slag kunt.
Thema's die aan bod komen
- Menselijke drijfveren/ motieven
- Autonomie
- Attributie
- Zelfregulatie
- Weerstand
Programma
De workshop bestaat uit één lesdag van 6 uur (10.00-16.00, lunch wordt verzorgd) op ons Kenniscentrum in Leiden. Tijdens de workshop worden inhoudelijke onderwerpen op interactieve wijze uitgediept. Ook komen relevante praktijkvoorbeelden aan bod.
Leerdoelen
Na afloop van de workshop zijn deelnemers:
- bekend met het begrip autonomie, waar het vandaan komt en wat de gevolgen zijn;
- op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van autonomie;
- op de hoogte van manieren waarop gedragstechnieken kunnen worden ingezet om met (een gebrek aan) autonomie om te gaan.
Doelgroep
Professionals die werkzaam zijn voor een organisatie die zich inzet voor het maatschappelijk belang. Dit kunnen medewerkers bij de overheid (Rijksoverheid, provincie of gemeente) of non-profit organisaties zijn, maar ook medewerkers van bijvoorbeeld instellingen binnen de sociale of financiële sector die het publieke belang dienen.
Onze verdiepende workshops geven een verdieping op een thema uit de sociale psychologie/gedragseconomie. Nieuwe wetenschappelijke inzichten komen aan bod. Hiermee bieden we onderwijs dat verder gaat dan basiskennis van de gedragswetenschappen.
Aanmelden interesselijst
Vul uw gegevens in om u aan te melden voor de interesselijst van deze training