BKR Magazine: 'Psychologische armoedeval' verklaard

'Psychologische armoedeval' verklaard en handvatten om vicieuze cirkel te doorbreken

 

Maart 2024 rondde Leon Hilbert zijn promotietraject naar ‘de psychologische effecten van financiële schaarste op het maken van keuzes’ bij het Kenniscentrum en de Universiteit Leiden af. Recent werd hij geïnterviewd voor het Stichting BKR magazine.

Liever €100 nu of €200 later? Als mensen die moeite hebben met rondkomen deze vraag wordt voorgelegd, kiezen ze over het algemeen vaker voor het eerste. “Hun focus verschuift naar beslissingen voor de korte termijn. Ruimte voor lange-termijnbeslissingen is er niet meer, want er moet nú brood op de plank komen.” Aldus Leon. Deze focus op de korte termijn kan financiële problemen verergeren en gaat gepaard met vermijdings- en uitstelgedrag. Mensen kunnen als het ware een psychologische armoedeval ingedreven worden.

Leon geeft in het artikel aan dat de vicieuze cirkel waarin mensen belanden doorbroken kan worden door mensen het gevoel te geven dat ze de financiële situatie en hun leven onder controle hebben. “De Landelijke Pauzeknop is daar een goed voorbeeld van. Door die figuurlijk in te drukken worden de innings- en incassomaatregelen opgeschort, wat rust geeft én grip op de financiële situatie. Ook initiatieven van gemeenten als Amsterdam en Utrecht om schulden over te nemen juich ik toe. Mensen hebben daardoor niet meer met een aantal schuldeisers te maken, maar nog maar met één: de gemeente. Dat scheelt gigantisch veel stress en zorgt ervoor dat mensen weer het gevoel krijgen dat ze controle hebben over hun leven.” 

 

Het hele artikel lezen? Bekijk het artikel in het BKR magazine

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info