Bestaanszekerheid in 2022 op hoogste niveau ooit
Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was de bestaanszekerheid in Nederland in 2022 hoger dan ooit. Zo is in de afgelopen decennia het gemiddelde inkomen gestegen en de armoede gedaald. Deze inzichten werden gedeeld door Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, tijdens het symposium voor gebruikers van microdata op donderdag 7 maart. Het symposium stond in het teken van bestaanszekerheid.
Microdata zijn gegevens op persoons-, bedrijfs- en adresniveau waarmee Nederlandse universiteiten, wetenschappelijke organisaties, planbureaus en onderzoeksinstanties onder strikte voorwaarden zelf statistisch onderzoek kunnen uitvoeren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in een beveiligde microdata-omgeving van het CBS.
Collega Olaf Simonse deelde deze middag zijn expertise over niet-gebruik van sociale voorzieningen en toeslagen en vertelde over zijn vervolgonderzoek op basis van CBS-microdata. Het CBS schreef een artikel n.a.v. het symposium, waarbij Olaf werd geïnterviewd.
“Het resultaat van het onderzoek dat ik onlangs heb gedaan, is gebaseerd op interviews met een beperkt aantal mensen en een lab-experiment. Nu wil ik gaan werken met data van het CBS over honderdduizenden mensen. Ik richt mij hierbij op de zorgtoeslag. De onderzoeksvraag: als mensen in jaar X een terugvordering hebben gekregen bij één van de toeslagen, vragen ze dan in de jaren erna wel of niet een zorgtoeslag aan?” Aldus Olaf.
Lees meer over het niet-gebruik van toeslagen in het artikel van het CBS.