Podcast Lijn 9: gevolgen van armoede

Wat zijn de gevolgen van armoede op mensen die in armoede leven? 


Mimi van Dijk neemt je in de eerste aflevering van haar podcast ‘Lijn 9’ mee in een onderwerp wat haar aan het hart gaat: armoede. In deze aflevering zoekt Mimi samen met een ervaringsdeskundige, beleidsadviseur en onze eigen gedragsdeskundige en hoogleraar Wilco van Dijk uit wat de gevolgen van armoede zijn op mensen die in armoede leven op hun fysieke en mentale gezondheid, maar ook op hun omgeving.

Ervaringsdeskundige Woudi Faber: “Zorgen maken je heel erg zwak en moe. Geld is een van de grootste bronnen van zorgen. Financiële armoede is op geen enkele manier gezond. Daardoor functioneer je misschien op je werk niet goed of krijg je een kort lontje binnen je relaties. Armoede zou niet moeten bestaan en het wordt heftig onderschat door mensen die niet weten wat het is.”

Hoogleraar Wilco van Dijk over de stelling: Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje: “Ik ben wel iets optimistischer en denk dat het wel mogelijk is om een kwartje te worden. Het gaat alleen niet vanzelf en mensen zouden hierbij ondersteuning moeten krijgen. De situatie van armoede en financiële stress leidt er vaak toe dat mensen psychologisch gezien in een toestand komen die het hen heel moeilijk maakt om hier zelf uit te komen. Zo kom je in een vicieuze cirkel, ook wel de ‘poverty trap’ genoemd. Deze cirkel moeten wij als maatschappij doorbreken.”

 

Beluister hieronder de aflevering. 

Deze website maakt gebruik van cookies om na te gaan hoe deze wordt gebruikt.

Meer info